Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Parcuri pentru Arădeni

21.02.2011 11:00 - 12:00 · claudiu.cristea
Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana

Conferința de presă a fost susținută de Claudiu Cristea, președintele Mișcării Arădene, Claudia Moga, purtător de cuvânt, Eugen Bandean, președintele Respiră Verde și Ovidiu Pârv, specialist în probleme de mediu. Din partea presei locale au participat Simona Butaru (Jurnalul Arădean), Diana Mariș (InfoTV), Larisa Uraraşu (TV Arad), Giulianu Junc (West TV). Subiectul conferinței de presă a fost lansarea Manifestului Parcuri pentru Arădeni și constituirea Alianței Verzi.

Alianța Verde

Suntem din ce în ce mai îngrijorați de starea precară a Aradului în ceea ce privește mediu, calitatea vieții și asigurarea cu spații verzi. Situația este tratată cu superficialitate și incompetență de către autorități. În acest sens, organizațiile Respiră Verde și Mișcarea Arădeană au semnat un protocol prin care se constituie Alianța Verde. Obiectivul acesteia este stoparea degradării accentuate a calității vieții și a politicii sistematice de desființare de zone verzi și tăieri de copaci și arbuști (vezi protocol).

Nu ne oprim doar la propuneri formale. Alianța, deschisă tuturor organizațiilor interesate de acest domeniu, va demara acțiuni, proiecte și campanii pentru impunerea unor cerințe pe care le considerăm minime, și care reprezintă standarde europene de îndeplinit până în 2013.

Parcuri pentru Arădeni (manifest)

Prima acțiune o reprezintă documentul manifest, PARCURI PENTRU ARĂDENI, prin care: Cerem CLM și primarului Falcă îndeplinirea standardului european de minim 340 ha de spațiu verde alocat unui oraș de mărimea Aradului. De asemenea cerem înființarea de urgență a 12 parcuri noi cu o suprafață totală de 130 ha dintr-o serie de motive întemeiate pe afirmațiile unor specialiști în mediu (vezi Manifest pentru detalii).

Un punct important l-am consemnat în eliminarea poluării generate de halda de steril de la CET Arad, care face din orașul nostru cea mai poluată localitate din România, raportându-ne la numărul de locuitori. Concentrațiile medii au valoare dublă (0,378mg/m3) față de standardul acceptat (0,15mg/m3). Cerem măsuri de implementare, până în 2012, a unui sistem integrat de colectare selectivă a deșeurilor și reciclarea lor.

Chemare la acțiune

În continuare, chemăm cetățenii Aradului să semneze petiția manifest. Listele pentru semnături vor fi disponibile atât on-line, cât și fizic prin reprezentanții Alianței în cartiere. Solicităm de asemenea partidelor politice să susțină în CLM inițiativele Alianței Verzi și să pună problema mediului ca prioritate absolută în programele lor de administrare.

Referințe:

Arad, dragostea mea, de Titus Muntean
Vizionează pe vimeo.com.

Parteneri

Parteneri media