Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Serile Mișcării Arădene: ACTA

10.02.2012 19:00 - 21:00 · claudiu.cristea
Foto: Florin Stana
Foto: Florin Stana

Vineri, 10 februarie, Tribuna Cafe a găzduit evenimentul Mișcării Arădene privind dezbaterea controversatului ACTA. Subiectul este familiar, în special în rândul publicului tânăr utilizator de internet, însă intervențiile invitatului special, informaticianul Călin Miclăuș, au permis abordarea obiectivă și profesională a situației.

Participarea a fost numeroasă, în jur de 50 de persoane acceptând invitația făcută de Mișcarea Arădeană pentru începutul acestui week-end. Mai mult decât atât, seara a beneficiat și de o intervenție de dincolo de ocean, în care ne-au fost expuse pe scurt măsurile luate de cetățeanul american împotriva SOPA/PIPA (o formă a ACTA în S.U.A.).

Controversa survine ca urmare a faptului că, dincolo de intenția, de altfel pozitivă, de a proteja drepturile de autor, ACTA deschide calea către o modalitate abuzivă de implementare. Dacă va fi adoptată, această reglementare ar putea reprezenta o amenințare la adresa libertății de exprimare, obstacole în calea inovării, precum și pericole pentru viața privată, iar formulările vagi ale acordului constrâng la absența siguranței juridice și a credibilității democratice.

Consecințele situației pot fi contracarate, iar în acest scop s-a propus înființarea unei liste cu semnături, organizarea mitingurilor de protest, precum și distribuirea de materiale online prin intermediul paginilor personale.

Călin Miclăuș (ArLUG)
Serile Mișcării Arădene: ACTA