Acest site este arhivat. Toate funcționalitățile interactive sunt dezactivate.

Arad, dragostea mea!

14.03.2010 · adela.cristea
Arad, dragostea mea!

un proiect al Mișcării Arădene

Motivație

Suntem nemulțumiți de felul în care arată orașul nostru, de lipsa de respect pentru valorile și spiritual său, ne doare degradarea unor monumente arhitecturale, ne revoltă distrugerea spațiilor verzi și ne întristează nepăsarea multora din concetățenii noștri.

Considerăm că cele mai multe rele provin din necunoașterea orașului, spiritului, istoriei și valorilor sale, dar mai ales datorită faptului că nu am învățat să iubim Aradul și să îi prețuim frumusețea.

De multe ori este vorba despre interese de moment. Dar uneori e vorba doar despre nepăsare, iar cel mai adesea e vorba pur și simplu despre necunoaștere.

Și de unde am putea să începem să schimbăm ceva, dacă nu chiar din școală?

Pentru că gândim pe termen lung și ne dorim ca viitoarele generații de arădeni să gândească diferit și să iubească Aradul cu aceeași pasiune cu care îl iubeau înaintașii noștri, cei care au clădit cu adevărat durabil pentru acest oraș, vrem să oferim copiilor șansa de a cunoaște Aradul dintr-o altă perspectivă, să le oferim informații despre valorile și spiritul său.

Din păcate sistemul de învățământ public nu oferă astfel de informații (decât punctual, prin grija unor dascăli care iubesc și înțeleg cu adevărat orașul). Iar informații consistente, dar în același timp sintetice și accesibile copiilor nu se găsesc nici în cărțile de istorie, nici în cele de cultură civică, etc… ceea ce face și sarcina acelor dascăli mult mai grea.

Iată de ce Mișcarea Arădeană își propune să devină o punte de legătură între copiii din orașul nostru și toți cei care își doresc să îi educe în spiritul valorilor orașului, fie că sunt dascăli, părinți sau prieteni.

Scopul proiectului

Sensibilizarea copiilor din școlile arădene cu privire la valorile și frumusețea Aradului.

Grup țintă

 • Școlile arădene
 • Universitățile arădene
 • Cluburi și asociații în care activează copiii din Arad

Acțiuni

Mișcarea Arădeană va pregăti o prezentare atractivă a Aradului, într-un format cât mai interactiv și totodată sintetic și va pregăti formatori care să poată promova acest concept în toate școlile arădene.

Durata prezentării va fi de maxim 1 oră, astfel încât ea să poată fi inclusă în orice oră de dirigenție.

Mișcarea Arădeană va contacta toate instituțiile școlare arădene, respectiv asociațiile și cluburile de copii și va oferi voluntari dintre formatorii Mișcării Arădene care să prezinte acest concept copiilor.

În funcție de opțiunea fiecărei instituții, Mișcarea Arădeană este dispusă inclusiv să ofere gratuit prezentarea pregătită în acest scop, pentru a fi mai departe împărtășită copiilor de către profesori sau formatori din cadrul respectivelor instituții (atunci când se va prefera această variantă, nu cea cu formatori puși la dispoziție de către Mișcarea Arădeană).

Conținut

Prezentarea va conține în principal elemente cu privire la:

 • De ce să iubim Aradul?
 • Istorie
 • Cultură
 • Arhitectură
 • Sport
 • Cercetare
 • Oportunități
 • Timp liber
 • Ce pot să fac eu pentru a Arad?

Formatul prezentării va fi interactiv, permițând un dialog permanent cu copiii și implicarea acestora în prezentare și oferind o abordare prietenoasă, nu scolastică.

La finalul proiectului va fi organizat un concurs cu titlul “Arad, dragostea mea!” în care copiii vor fi invitați să prezinte lucrări pe această temă (desene, povești, lucrări plastice).

Toate lucrările vor fi expuse într-o expoziție cu această temă, iar cele mai bune lucrări vor fi premiate.

Calendarul proiectului

 • 1 - 15 martie – pregătirea proiectului
 • 15 martie - lansarea proiectului
 • 15- 30 martie – primire de propuneri pentru teme și subiecte care să fie incluse în prezentare;
 • 1 aprilie – 10 aprilie - finalizarea prezentării; formarea formatorilor
 • 10 aprilie - 20 mai – derularea proiectului în școli, universități, cluburi și asociații unde activează copii din orașul nostru
 • 20 mai - 5 iunie – primirea lucrărilor din partea elevilor
 • 10 iunie – evaluarea lucrărilor și anunțarea câștigătorilor
 • 12 iunie – festivitatea de premiere
 • 12 iunie – 18 iulie - derularea expoziției 15 septembrie - reluarea proiectului

Acest proiect va avea caracter permanent fiind reluat în fiecare an, și propunându-și să fie un proiect permanent de formare a copiilor din Arad în spiritul dragostei pentru oraș și valorile sale.

Ediția din 2010 va fi o ediție pilot și va cuprinde un număr limitat de școli datorită intervalului scurt de timp până la finalul anului școlar.

Comentarii

FELICITARI !!!
Mult succes, sunt alaturi de voi!

Adela Cristea

Multumesc pentru feed-back Pușa!
E foarte important pentru noi, mai ales ca tu faci parte dintre oamenii (și dascălii) care chiar fac diferența în orașul nostru!

As vrea sa va ajut si eu daca se poate.

Adela Cristea

Multumim Alexandru. Orice implicare și ajutor este binevenit. Trimite-ne te rog datele tale de contact și ne vom bucura să te implicăm!

Foarte interesant Desene online

Un banner ceva sa pun pe blogul meu?(Jocuri)

Este de apreciat ceea ce faceti voi,sper sa aiba si ecou aceasta manifestare desi eu unul ma indoiesc.Ceea ce incercati nu tine doar de vointa noastra de a avea locuitori ai orasului care sa pretuiasca acest oras;cred ca mai mult de 50% dintre tinerii Aradului isi doresc sa plece in strainatate dupa absolvire.O promovare costa bani,timp si are nevoie de sustinerea administratiei.Eu cred ca e mult mai eficient un pliant imprastiat in cafenele,gara,autogara,etc decat un tur prin scoli.Oricum va doresc bafta multa!!!

Adela Cristea

Îți mulțumim pentru comentariu Valy! Cu siguranță și pliantele împărțite prin locuri publice pot avea efect, dar ceea ce ne propunem noi e oarecum diferit. E un proiect educațional, în care nu doar livrăm informație copiilor participanți, ci îi implicăm într-o serie de jocuri și activități menite a-i face să înțeleagă și să iubească Aradul. Până acum, am văzut la toți copiii participanți la proiect un interes extraordinar și o schimbare totală de atitudine în ceea ce privește Aradul. Și asta ne dă speranțe și ne motivează să continuăm.

Felicitari pentru initiativa. Aradul chiar are un trecut frumos si merita pastrat viu si pentru generatiile ce vin din urma. Stiam de proiectul "Arad my love" de prin anul 2001. Asteptam de atunci o continuare. In cele din urma a aparut. Felicitari! Mi-ar placea sa particip la initiativele voastre.